Az e-aktában lévő minden egyes iratot elektronikus aláírással kell ellátni.

Kedves Kollégák!

A Ctv. 36.§ (2) bekezdés módosítása tárgyában az alábbi tájékoztatást tudjuk nyújtani az aktuális helyzetről:

Mint tudjátok a fenti jogszabály módosítása 2023. augusztus 1. napján hatályba lépett, mely szerint az e-aktában lévő minden egyes iratot elektronikus aláírással kell ellátni, majd ezt követően az egész e-akta is elektronikusan aláírandó.
A múlt héten még azt a hivatalos információt kaptuk, hogy két hónapos moratóriumot biztosítanak a fentiek vonatkozásában. A gyakorlat azonban ezt nem igazolta vissza.

A mai napon tájékozódtunk a Győri Törvényszék Cégbíróság csoportvezetőjénél, mely alapján a hiánypótlások elkerülése érdekében javasoljuk, hogy cégeljárásban az e-aktába csatolt minden irat kerüljön egyenként elektronikusan aláírásra, majd ezt követően - külön figyelve arra, hogy ne a csatolt iratok, hanem az egész e-akta kerüljön aláírásra -  az egész e-aktát is elektronikus aláírással kell ellátni!!!

A mai napon a Microsec Zrt-vel is felvettük a kapcsolatot, ahol azt a megnyugtató tájékoztatást kaptuk, hogy az e-szigno 3.4.1.1. verziója esetén már a bronz fokozatú csomag előfizetői számára is lehetővé vált a minden dokumentum aláírása funkció, így az e-aktába csatolt iratok egyenként aláírhatóak, valamint a szokásos módon a teljes e-akta is aláírható.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az egyes csomagokban biztosított aláírás vagy időbélyeg mennyiség vonatkozásában korlátok vannak.

e-Szignó-aláíró-csomag-ajánlat-MÜK-tagoknak-2023

Kollegiális üdvözlettel:

dr. Posta Attila
elnök