ÁNYK 2023. október 31. napjáig utána iForm

2023. január 1. napját követően a bíróságokkal és a közjegyzőkkel folytatott elektronikus kommunikáció során – az ÁNYK űrlap használata mellett – lehetővé vált az iFORM űrlap használata is.

Tájékoztatjuk a tisztelt Kollégákat arról, hogy megjelent a Magyar Közlönyben az ÁNYK használhatóságának meghosszabbítását elrendelő 420/2023. (VIII.31.) Korm.rendelet.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy várhatóan nem lesz korlátlan az ÁNYK használhatósága a rendelet kihirdetésétől számított 61. naptól, azaz 2023. október 31-től. A rendelet szövege szerint, ha az adott ügytípusban van elérhető más elektronikus nyomtatvány, akkor a rendelet kihirdetését követő 61. naptól már csak azt lehet majd elérhetővé tenni (és nekünk, illetve az ügyfeleknek csak ezt lehet majd használni); az ÁNYK adott nyomtatványát már nem. Egyébként az ÁNYK használhatóságát – a fenti korlátozással – a jogalkotó 2024. július 1-ig tette lehetővé.

A rendelet szövege a gyakorlatban azt jelenti: ha október utolsó napján elérhető pl. iFORM P23-as nyomtatvány, akkor csak azt lehet majd használni; az ÁNYK P23-at már nem. (Ha pl. van ÁNYK felszámolási nyomtatvány, de nincs iFORM megfelelője, akkor marad az ÁNYK).

Az iFORM nyomtatványok hozzáférhetővé tétele az OBH kompetenciájába tartozik.

Jelenleg az egyértelmű, hogy a következő két hónapban még korlátozás nélkül használható az ÁNYK. Október második felére talán kiderül az is, hogy milyen iFORM és egyéb e-nyomtatványok lesznek elérhetők október 31-étől, melyről értelemszerűen tájékoztatni fogjuk a Kar tagjait.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) ezúton tájékoztatja Önöket, hogy 2023. január 1-jétől tervezetten a közjegyzőkkel és a közjegyzői kamarákkal történő elektronikus kapcsolattartásra iForm űrlapok kerülnek bevezetésre. Az űrlapok elektronikus azonosítást (KAÜ) követően tölthetők ki. A kitöltési útmutató elérhető az űrlapok feletti menüsor (Súgó) menüpontjában:

IFORM űrlap benyújtása közjegyzőnek